29 Ocak 2021 Cuma

yazının doğuşu ve gelişimi

İlk "tam" ova sistemi itibar görebilecek sembollerin genellikle piktogramlar bulunduğu düşünülür: Bir tencere, ya da bir balık ya da ağzı açık tek baş (yemek kavramını ifade için). Bunlar ÎÖ 4 binyılın ortalarında Mezopotamya ve Mısır'da, ondan az bir zaman sonra İndus Vadisi'nde ve kimi Çinli arkeologların (kuşkulu) iddialarına göre daha evvela de Çin'de bulunmuşlardır.

Bunların ikonluğu genellikle az zamanda o kadar soyutlaşmıştır ki, bizler için bundan böyle tanınmaz haldedirler. Aşağıda Sümer piktogramlarının çivi yazısına nasıl dönüştüğü görülmektedir. Yazının Doğuşu Yazının doğuşu, harflerin babası olan sen, onlara gerçek sahip olduklarının tam karşıtı olan tek kuvvet verme isteğinle yönlendiriliyorsun... Yazının doğuşu Belleğin değil, hatırlatmanın yalnızca iksirini icat ettin ve öğrencilerine bilginin görüntüsünü sunuyorsun. Çünkü onlar bilmeden pek fazla şeyi okuyacaklar ve genellikle bilmedikleri şeyleri biliyor benzeri görüneceklerdir. SOKRATES'E GÖRE MISIR KRALININ, YAZININ İLAHİ YARATICISI THOTH'A SÖZLERİ. Yazı nasıl başladı? Konuşma özel bir öğretim gerektirmeyen evrensel tek insan yeteneği bulunduğu halde, yazı, insan tarihinde görece yeni yalnızca gelişmedir ve özel, şuurlu yalnızca öğretim gerektirir.

18. yüzyıldaki Aydınlanma Çağı'na kadar yazının en gözde açıklaması ilahi kökenli olduğuydu. Bazı bilimadamlarına göreyse, yazının tam şekilde ne zaman ortaya çıktığı sorusu bilimsel bir soru değildir. Asıl bilimsel soru, bugüne kalan en eski yazı örneklerinin ya da yazının "ata"sı itibar görebilecek örneklerin hangi tarihten kaldığıdır. Bir farklı bilimsel soru da, yazının hangi toplumsal koşulların eseri ve hangi toplumsal gereksinimlerin karşılığı olarak ortaya çıktığı olmalıdır. Yazının doğuşunu ifade eden resimler, umumi bilgiler ve fazla daha fazlası https://www.wardom.org forumlarında yer almaktadır. Bu bilgi içerikli konu sizi yazının doğuşu ile tanıştırıp ufkunuzu açacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder